Wednesday, July 29, 2009

NOM I ORIGENS DEL "TIBIDABO"






PETITA HISTÒRIA DEL TIBIDABO, DE BARCELONA
__________________________________________




EL NOM :

La muntanya del Tibidabo forma part de la serra de Collserola i n'és el cim més alt (512 m).
Amb una extensió de 17 km de llarg i 6 km d'ample, aquesta serra es troba situada entre els rius Besòs i Llobregat i forma part de la Serralada Litoral catalana.

Collserola és un magnífic paratge natural compost per una massa forestal d'uns deu milions d'arbres on viu una gran varietat de mamífers, rèptils, amfibis, etc.

Però aquest immens espai considerat avui un dels Parcs Naturals Metropolitans més grans del món no sempre ha estat tan apreciat i visitat pels habitants que l'envolten.

Una de les causes fonamentals era la llunyania i la manca de comunicació, que el van convertir fins a finals del segle XIX en un espai gairebé reservat a excursionistes, pastors o als habitants de les poques construccions que amagava el seu interior.

Per trobar la primera relació de la muntanya amb Barcelona cal remuntar-nos al 1283, quan el rei Pere II l'assenyala com un dels límits de la ciutat.
Durant el període medieval es coneix com Puig de l'Àliga, però no seria fins el segle XVI quan els monjos residents al monestir de Sant Jeroni l'anomenen com avui la coneixem: TIBIDABO, mot extret de l'evangeli de Sant Mateu, format pels vocables tibi i dabo, que signifiquen "et donaré".



CONSTRUCCIÓ DEL PARC ;

El 1886 s'edificà al cim la primera construcció estable, que consistia en una petita capella dedicada al Sagrat Cor. Dos anys més tard i amb motiu de l'Exposició Universal de 1888,celebrada a barcelona, s'obrí l'últim tram de carretera fins al Tibidabo, on s'alçaria un pavelló d'estil àrab per allotjar la reina Maria Cristina durant la seva visita.

Però l'impuls definitiu de la urbanització del Tibidabo s'esdevindria a partir del 1899, promogut per Salvador Andreu i Grau, un intuïtiu i emprenedor farmacèutic que desitjava acostar per sempre aquella muntanya als barcelonins amb la creació d'un tramvia, un funicular i un gran parc d'atraccions.


LA SOCIETAT :

El 20 de febrer de 1899 es constituïa la Societat Anònima El Tibidabo, de la qual formaven part personalitats de l'època com els senyors Ròmul Bosch i Alsina, Romà Macayà, Francesc Simón, Teodor Roviralta o el mateix Salvador Andreu.

Els terrenys adquirits anaven des de l'actual passeig de Sant Gervasi fins al cim del Tibidabo, i entre els diferents projectes destacaven la urbanització de la part baixa, amb la creació d'una ciutat-jardí amb una avinguda com eix central, i un tramvia i un ferrocarril-funicular que comuniquessin amb el cim del Tibidabo, on s'instal·laria un centre d'oci.

Les obres començaren a mitjans del 1900 i amb elles s'iniciava una metamorfosi de la muntanya que més endavant la consagraria com un veritable pol d'atracció turística.

El 29 d'octubre de 1901 s'inauguraven l'avinguda, el tramvia i el funicular (el primer d'aquestes característiques a l'Estat Espanyol, obra de l'enginyer Bonaventura Roig).

La resposta dels barcelonins fou entusiasta:

Per primer cop podien accedir amb comoditat i rapidesa al cim de la ciutat i gaudir d'una panoràmica excepcional i gairebé desconeguda.
Si bé els primers visitants corresponien majoritàriament a la classe elitista, a poc a poc el parc es popularitzà i sorgiren les primeres diversions, actes i espectacles, així com cafès i restaurants.

Avui segueix existint l'anomenat, pintoresc i entranyable Tramvia Blau, amb el qual s'arriba fins al Peu del Funicular (on també hi ha Restaurants) i que porta directament i amb tota comoditat al cim del Tibidabo, als seus Hotel, Restaurants i l'ampliat Parc d'Atraccions. Per descomptat, avui, també s'hi pot pujar per una excel.lent carretera amb el propi cotxe, i deixar-lo als espaiosos aparcaments de dalt.

Des del cim del Tibidabo es pot també arribar i visitar, la gran Torre de Comunicacions de Collserola, dissenyada per l'arquitecte Norman Foster, l'any 1992, quan Barcelona ve ser Seu dels Jocs Olímpics.




© Tibidabo 2009




==================================













..

0 Comments:

Post a Comment

<< Home