Friday, August 05, 2011

LA MISOGÍNIA






FOTO: EVA PRIMA PANDORA
(Pintura de Jean Cousin el Vell)
--------------------------------







LA MISOGÍNIA
____________



En la pintura d'EVA PRIMA PANDORA, de Jean Cousin the Elder, que es troba al Louvre, Eva és representada com a Pandora, ORIGEN DELS MALS.

La misogínia és la tendència ideològica o psicològica que consisteix en l'aversió cap a les dones.

Molts feministes utilitzen la paraula «misogínia» per designar una forma extrema de masclisme.

Tanmateix, aquesta concepció és errada, ja que els misògins consideren les dones com un ens aberrant que rebutgen i detesten, pel qual fins i tot la concepció i la família són aspectes odiats pels misògins.

La misogínia ha estat considerada com un retard cultural arrelat al concepte de superioritat masculina, segons el qual el rol de la dona és dedicar-se exclusivament a la llar i a la reproducció. És a dir: el masclisme.


Tanmateix, però, el misogin NO es mostra partidari del masclisme i el predomini de
l'home sobre el de la dona.


Els misògins simplement creuen que l'home s'ha d'alliberar totalment del gènere femení (que consideren inferior) i per tant portar una vida generalment basada en celibat i gairebé en un estat d’ascesi. No volen el matrimoni ni tenir descendència.


Arthur Schopenhauer, un dels més grans filòsofs del segle XIX, expressa la seva misogínia d'aquesta manera:

« [...] quant més noble i perfecte és un ésser, més tardà i lent és en arribar a la maduresa.
Un home no arriba a la maduresa de la seva potència raonadora i les seves facultats mentals abans dels vint-i-vuit anys.
Mentre que una dona ho fa als divuit [...] »


La misogínia mai no ha estat aplicada a cap societat.

Gairebé tots els 'status' de vida de les dones han estat complements d'una societat masclista.
No, com a tal, de la misoginia.

D'aquí la crítica de la majoria dels filòsofs misògins, entre ells Schopenhauer i Nietzsche, tot i que consideraven la dona un ésser inferior a l'home.

La misogínia té una arrel lligada al pessimisme i el corrent misantrop de la filosofia.

La majoria de misògins tendeixen a la misantropia, és a dir, a no només sentir menyspreu vers el gènere femení, sinó vers la humanitat en general.

"L'EspillL, o Llibre de les Dones" és una llibre satíric de Jaume Roig que critica totes les classes socials de la seva època, i per això, fa que el protagonista, misògin entre altres defectes, conegui totes aqueste classes i ens en dóni compte a través sobretot de les dones i de les relacions que té amb elles.

Tot i que alguns autors consideren que Jaume Roig era més aviat feminista, alguns altres, que en fan només una lectura primària i s'ho prenen tot al peu de la lletra (potser influenciats per una cultura personal masclista o misògina) consideren aquesta obra com a un exemple de misogínia.

El cert és que entre els escriptors misògins antics s'hi consideren inclosos Jaume Roig, Francesc Eiximenis, Quevedo, Nicolo Maquiavelo, i tants d'altres.
Però n'hi ha també assenyalats molts de moderns, com Francisco Umbral, etc. etc.

I parlant d'escriptors catalans del segle XX, acabo de llegir un llibre de Lluís Capdevila Vilallonga, que es mostra com un perfecte misògin en tot. Potser no ho era, però tot el que manifesta en aquest llibre és horrible.
Descriu les dones com a éssers inferiors en tot a l'home, i ja no diguem en el sexe, però sobretot mostra burla i antipatia envers el matrimoni i fins i tot el naixement de criatures, no li desperta altre cosa que fàstic i rebuig, segons que expressa en un dels seus llibres, com a mínim).

I de sàtires i crítiques sagnants, en té per a les dones i també per als homes de totes les classes socials.
Quasi podriem dir que contra la humanitat.
Si m'equivoco que em perdonin ell i tots els literats del seu estil.


Per desgràcia, la Misogínia comprèn també d'altres aspectes psiquiàtrics.
Com ara la Misantropia, que és el menyspreu, o les manifestacions satíriques, contra la totalitat del gènere humà, etc. etc., aspectes que fins i tot poden portar als qui la pateixen a l'assassinat o al suïcidi.








========================







==============================














...

0 Comments:

Post a Comment

<< Home