Wednesday, January 27, 2010

L'EXPOLANGUES DE PARÍS 2010


Publicat a :

El Punt Barcelona 22-01-2010 Pàgina 29
El Punt Barcelonès Nord 22-01-2010 Pàgina 29
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 22-01-2010 Pàgina 29
El Punt Maresme 22-01-2010 Pàgina 29
El Punt Penedès 22-01-2010 Pàgina 29
El Punt Vallès 22-01-2010 Pàgina 29
______________________________________
EL CATALÀ ES FARÀ VALER COM A LLENGUA
DE DEU MILIONS D'EUROPEUS,
EN
"L'EXPOLANGUES" 2010, DE PARÍS
_______________________________El català es farà valer com a llengua de deu milions d'europeus en l'Expolangues de París.

El català serà al febrer el primer idioma que no és l'oficial de cap estat a ser convidat en el saló lingüístic.

Amb el lema el català, la llengua de 10 milions d'europeus, la Generalitat de Catalunya, els Governs balear i andorrà, el Consell de la Catalunya Nord, l'Ajuntament de l'Alguer i la Xarxa de Ciutats Valencianes, institucions unides en la Fundació Ramon Llull, desembarcaran entre el 3 i el 6 de febrer a la 28a edició de l'Expolangues de París, on el català pren el relleu del xinès i del rus com a llengua convidada.

«La llengua catalana es presenta amb una visió de normalitat i no com a llengua minoritària, sinó com a llengua europea i transfronterera»
van declarar els representants d'aquests organismes ahir a Barcelona.

L'expolangues, saló de les llengües i cultures estrangeres, va reunir el 2009 prop de 22.000 visitants, la meitat dels quals eren professionals.

Presentacions del Centre de Terminologia Termcat i del domini d'internet .cat.

Conferències sobre la unitat i la diversitat de la llengua catalana i al voltant de les llengües locals en societats multilingües.

Trobades d'estudiants.

Parlaments de personalitats reconegudes internacionalment que parlen català, com per exemple Cyril Despres, guanyador del Dakar 2010 en la categoria de motos.

Poesia, música i teatre.

El català, del 3 al 6 de febrer al Pavelló 5.2 de la Porte de Versailles de París, no pensa desaprofitar l'oportunitat que significa esdevenir la primera llengua que no és l'oficial de cap estat a ser convidada en l'Expolangues.

La projecció d'un vídeo que demostra que el català és una llengua comú mitjançant imatges com les de Pep Guardiola entrenant el Barça, la policia andorrana en un acte de servei, una família valenciana celebrant el Nadal i un locutor anunciant l'alineació de l'equip de l'USAP de Perpinyà, servirà per inaugurar la presència catalana en la fira.

De la cloenda, se n'encarregarà Comediants i en els dies previs diferents anuncis al metro de París i un espot, que s'emetrà fins a dues-centes vegades per televisió protagonitzat per un rostre popular a França com és el de l'actor Sergi López, recordaran que el català és la llengua de deu milions d'europeus.

«És un esforç en un any difícil, però és una ocasió única per situar la nostra llengua en el lloc que es mereix», assegurava ahir Josep Huguet, conseller d'Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat.

«Servirà per demostrar que a França hi ha molta gent que parla una altra llengua a banda del francès», hi va afegir Marcel Mateu, conseller dels Pirineus Orientals(Catalunya Nord).
Mateu, juntament amb Jaume Bartomeu (cap del govern d'Andorra), Josep-Lluís Carod-Rovira (vicepresident del govern de la Generalitat), Albert Moragues (conseller de la presidència del govern de les Illes Balears), Joaquim Puig (alcalde de Morella) i Mario Conci (vicesíndic de l'Alguer) van signar a la seu de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) un document en què manifesten la seva confiança que «les institucions europees sabran vertebrar una reacció positiva perquè el català adquireixi el rang de plena oficialitat lingüística en el marc europeu», a la vegada que recorden que el català, la desena llengua en nombre de traduccions i la catorzena en l'ús del Google, és una llengua «oberta al món».

L'Expolangues, on en l'edició del 2009 hi han estat representades 80 llengües i 30 països, rebrà professionals d'escoles d'idiomes, empreses de traducció, llibreries i oficines de turisme.

L'estand català ocuparà 100 m² i es dividirà en cinc sales, anomenades cadascuna amb el nom d'un dels territoris de parla catalana.

El Consell Social del Català, preocupat:
Reunit en ple ahir al Palau de la Generalitat, el Consell Social de la llengua Catalana, l'òrgan d'assessorament, consulta i participació social en la política lingüística que desenvolupa el govern, va acordar fer pública la seva gran preocupació per «la situació de marginació» de la llengua catalana en l'administració de justícia, «amb nombrosos exemples d'incompliment dels compromisos assumits per l'Estat espanyol en ratificar la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries i l'Estatut de Catalunya».

El consell, creat per decret l'any 1991 i representat per diferents sectors socials, econòmics i polítics del país, va fer palès també el seu rebuig a «l'actuació de determinats fabricants que obvien l'ús del català en les campanyes de promoció dels seus productes a Catalunya».

Finalment, el consell va ratificar la conveniència de fer un ple extraordinari per debatre «els efectes que té sobre la llengua catalana la subordinació política a l'Estat espanyol».


_____________________________________


"Allò que ens fa humans és la llengua.
Viure en català és la nostra manera de ser humans".


Joan Tudela

(Del llibre: Llengua i comunicació, cent raons per viure en català)==============================

...

0 Comments:

Post a Comment

<< Home