Wednesday, April 21, 2010

EL SOMRIURE DE CATALUNYA

"EL SOMRIURE DE CATALUNYA"
Retrat Biogràfic de JAUME MIRAVITLLES i NAVARRA
_______________________________________________

AUTOR: Mark Planelles-itzsch
Ed. DUX 2008
ISBN 9788493459086L’empordanès Jaume Miravitlles i Navarra (1906-1988) va ser un dels polítics i escriptors més polifacètics del segle XX.

Amic íntim de Salvador Dalí i d’altres il·lustres empordanesos, aviat va abraçar la causa separatista de Francesc Macià.
La seva ideologia revolucionària el va fer conèixer presó i exili diverses vegades al llarg de la seva atzarosa i apassionada vida.

Durant la guerra civil es va posar al davant del Comissariat de Propaganda de la Generalitat de Catalunya, i és universalment reconegut com el creador del primer departament de propaganda modern.
Contràriament al que això podria induir a pensar, Miravitlles no usà la imatge i la paraula per deformar els fets, sinò per il·lustrar i difondre moltes de les conquestes de l’ideari i de l’obra republicana.

Convençut i il·lusionat, hi vessà la seva personalitat oberta i bondadosa.
I segurament, en mostrar-se tal com era, humanista i amable, no féu sinó reflectir el tarannà de la seva terra.

En una ocasió André Malraux presentà Miravitlles a l’escriptor John dos Passos com “el somriure de Catalunya”, epítet que va plaure sobremanera el figuerenc i que al·ludia al seu caràcter jovial.

No és cert que, a banda de totes les dificultats pròpies d’aquella primera meitat del segle XX, el projecte social, polític i cultural de Miravitlles i de molts de la seva lleva estava amarat d’aquest somrís?

En commemoració del 20è aniversari del seu traspàs, i per tal d’establir una anàlisi completa de la figura de Miravitlles, en què tampoc no falta un examen a voltes més crític, ha vist la llum un llibre "El somriure de Catalunya: un retrat biogràfic de Jaume Miravitlles", escrit per Mark Planellas-Witzsch.


________________________________________

És un bell somriure per a Catalunya, el d'aquest intel.lectual Empordanès.

Catalunya mai no oblidarà en Jaume Miravitlles i Navarra,
gran escriptor, polític i creador, que va lluitar de ferm
per al seu país, a dins i a fora, fos on fos, treballador incansable
i emprenedor com pocs en uns temps i circumstàncies no pas favorables.I UN MOLT BON LLIBRE PER A REGALAR, JUNT AMB LA ROSA,
EN LA TRADICIONAL "DIADA DE SANT JORDI" 2010,


=====================================================...

0 Comments:

Post a Comment

<< Home