Monday, September 12, 2011

OLÈRDOLA









FOTOS: Escut D'Olèrdola
------ Torre del Castell
------ Església St. Muquel d'Olèrdola
------ Cisterna romana
_____________________________________





O L È R D O L A
===============


L’antiga ciutat d’Olèrdola, situada en una talaia natural al punt de trobada entre el massís del Garraf i la plana penedesenca, va ser poblada des dels inicis de l’edat del bronze (1800 aC).

Els pobladors de l’edat del ferro (segle VIII aC) van bastir-hi un primer mur que delimitava l’àrea habitada.

La tribu ibèrica dels cossetans també van ocupar Olèrdola (segle VI aC) amb un gran poblat emmurallat, que van haver de compartir amb els romans a partir del segle I aC.
Aquests van fortificar l’enclavament i el van dotar d’obres d’infraestructura com les espectaculars cisterna i muralla, a més de la talaia.

El moment més àlgid d’Olèrdola arriba amb l’alta edat mitjana, quan va ser la capital històrica de la comarca.

Documentat des del 929, s’hi va construir un castell i una església, i va començar a acumular un nucli de població de certa importància.

El terme s’estenia uns 200 km2 a la zona fronterera amb els dominis sarraïns.

A partir del segle XII, l’expansió catalano-cristiana dels Comtes de Barcelona cap al sud, permet que els habitants davallin vers les planes penedesenques, més amables, on van crear les noves poblacions.

Les d'Olèrdola van ser batalles d'una guerra molt aferrissada i cruenta, amb curiosos detalls i obcecacions sobre el poder.

Algun altre dia potser narraré la tossuderia d'un Baró encegat pel poder, que va provocar tanta carnisseria tot i vençuts ja els sarraïns.




===========================




A OLÈRDOLA s'hi pot arribar:

Per la N-340 i abans d'entrar a Vilafranca (si es ve de BCN) agafant a l'esquerra la C-244, que va de Vilafranca a Vilanova i la Geltrú, i recorreguts pocs kms. (entre 5 o 10 potser), hi ha anunciat el trencall que puja a St.Miquel d'Olèrdola.

Per la AP-7, agafant la Sortida 29 cap a Vilanova i Sitges, que connecta amb la C-15 que travessa el nucli de St. Miquel d'Olèrdola.







========================================



...









0 Comments:

Post a Comment

<< Home