Monday, March 22, 2010

EL SINCOTRÓ CATALÀ "ALBA"




PORTADA DEL PRIMER DIARI "AVUI"
Publicat el 1976
_______________________________

Des del 1976 aquest diari ha publlicat moltes notícies,
totes importants per al coneixement del públic.

L'"AVUI" d'avui, dilluns 23 de març ded 2010, ha publicat
potser, la millor notícia científica de Catalunya:


EL SINCOTRÓ CATALÀ ALBA, ENTRE
ELS TRES MILLORS DEL MÓN
______________________________


El gran Laboratori Científic serà inaugurat demà a Cerdanyola.
La inversió de 200 milions d'euros ha estat finançada per la Generalitat de Catalunya i el govern estatal.



Diari AVUU: Joaquim Elcacho


El sincrotró Alba, que serà inaugurat aquest dilluns a Cerdanyola del Vallès, no només serà la infraestructura científica més gran de l'Estat espanyol i el primer aparell de recerca d'aquest tipus al sud d'Europa, sinó que, sobretot, es convertirà en "un dels tres millors sincrotrons del món", segons ha explicat el seu director, Joan Bordas.

L'alta qualificació del sincrotró català respon a una anàlisi objectiva de "la brillantor d'aquesta font lluminosa, només comparable a la d'uns altres dos aparells acualment en funcionament", ha detallat Bordas.

A més, atès que la situació econòmica internacional no facilita noves grans inversions científiques, Joan Bordas pronostica que "el sincrotró Alba es mantindrà en el grup de lideratge internacional durant molt de temps".

L'alta qualitat de la llum d'aquesta mena de microscopi gegant incrementarà el seu atractiu per a la comunitat científica internacional i per a les indústries.

El president de la Generalitat, José Montilla, i el president del govern central, José Luis Rodríguez Zapatero, inauguraran aquest dilluns a la tarda la part principal del sincrotró Alba (formada per l'accelerador lineal, el propulsor-sincrotró i l'anell d'emmagatzematge).

L'any vinent entraran en funcionament les set primeres línies experimentals de llum, on realment es realitzaran els experiments i anàlisis.
El consorci que gestiona el sincrotró Alba té prevista per al 2012 la instal·lació de dues línies de llum més i una altra l'any següent.
El disseny de la gegantina estructura circular del sincrotró Alba permet la instal·lació de fins a 33 línies de llum, segons recorda el director del centre, Joan Bordas.

La Generalitat i l'administració central es repartiran, a parts iguals, la inversió inicial de construcció del sincrotró Alba (201,4 milions d'euros) i el seu cost d'explotació (15,5 milions d'euros a l'any).
Una part molt important d'aquest cost d'explotació està motivada pel consum d'electricitat. De fet, per garantir-ne el subministrament ha estat necessària la construcció d'una xarxa elèctrica especial i una subestació transformadora d'ús exclusiu.

El projecte de construcció del sincrotró Alba va sorgir fa gairebé 20 anys de la proposta d'un grup d'investigadors catalans entre els quals destaca el professor Ramon Pascual, catedràtic de la Universitat Autònoma de Barcelona.
La iniciativa de la comunitat científica i el suport del conseller Andreu Mas-Colell van fer possible que el gener del 2002, en un viatge a centres de recerca de Califòrnia, el president Jordi Pujol anunciés gairebé per sorpresa la decisió de construir el primer sincrotró català.



Negociació Pujol-Aznar

El març del 2002, i després d'una difícil negociació, el govern central va donar llum verda al projecte conjunt per a la construcció d'Alba.
El març del 2003 es va constituir el Consorci Espanyol de Llum de Sincrotró (CELLS) que gestiona el projecte, i al cap de dos anys es van iniciar les obres en uns terrenys pròxims a la Universitat Autònoma de Barcelona i el Parc Tecnològic del Vallès.

El sincrotró Alba disposa d'una gran estructura de 260 metres de circumferència per on circulen els electrons prèviament accelerats formant feixos de raigs X que tècnicament es denominen llum de sincrotró.
Aquesta font de llum o radiació electromagnètica (de diferents longituds d'ona entre l'infraroig i els raigs X) circula a velocitats pròximes a la de la llum per l'anell d'Alba fins que finalment es dirigeix a alguna de les línies de llum o laboratoris on es fa servir aquesta llum per observar la composició i l'estructura de materials, organismes o compostos extremadament petits.

La qualitat de la llum de sincrotró permet fer observacions molt més precises que les aconseguides amb els microscopis.


___________________________________


Efectivament, aquesta tarda tal com
ha publicat l'AVUI

*HA ESTAT INAUGURAT EL SINCROTRÓ "ALBA"

situat en terrenys de la Universitat
Autònoma de Barcelona, a
Cerdanyola del Vallès

=========================================











...

0 Comments:

Post a Comment

<< Home