Sunday, March 04, 2012

JOSEPH CAMPBELL and HIS WORKS


foto: Joseph Campbell
______________________

JOSEPH CAMPBELL

***************Joseph Campbell (1904-1987) va ser un professor estatunidenc especialitzat en 'Mitologia comparada i Religió'.

Políglota i home de gran cultura, va donar classes a la Universitat de Colúmbia, a París i a Alemanya, entre d'altres.I D E E S
---------

Va comparar els mites de diferents cultures i va arribar a la conclusió que són la transposició en relat d'una mateixa recerca espiritual.

En aquestes històries, apareix un heroi que funciona com a arquetip i que segueix un camí marcat per l'aventura i l'apoteosi final (monomite).

Aquest camí es mostra també als somnis i a la ficció, perquè és un sentiment (o sentiments) d'ordre universal que pertany a l'Inconscient Col·lectiu (segons la teoria de Jung).

Per tant el relat particular és només una "màscara" cultural i per estudiar-lo s'ha de veure quins elements essencials el formen.

Aquests elements estan en descrèdit en el món contemporani (el del segle XXI, que és el nostre) i és per això que afloren sota la forma de trastorns mentals o obres de fantasia.

Els mites de diferents cultures comparteixen mitemes o elements comuns, de manera que són variants d'històries semblants.


Aquestes passen per diverses fases:

Al Paleolític : Sorgeixen els mites sobre animals fabulosos, tòtems i esperits lligats a la natura, que perviuen en el simbolisme dels animals que apareixen en relats posteriors.

Al Neolític : El focus està en la fertilitat, la Mare Natura, els cicles naturals i altres fenòmens similars.

Amb l'Edat de Bronze : Sorgeixen els primers panteons, amb déus especialitzats en diferents funcions i mites derivats; i finalment sorgeixen els mites que augmenten en abstracció, on l'ésser humà hi juga un paper rellevant.==================================
OBRES DESTACADES DE J. CAMPBELL:

A Skeleton Key to Finnegans Wake (1944)

The Hero with a Thousand Faces (1949)

The Masks of God (1959-1968)

The Mythic Dimension: Selected Essays (1959-1987)I també, una obra semi-biogràfica
editada per Phil Cousineau, basada
en entrevistes fetes a Joseph Campbell,
i que porta el següent títol,
-----------"The Hero's Journey: ------------
Joseph Campbell on His Life and Work" (1990)

___________________________________________
=========================================
....

0 Comments:

Post a Comment

<< Home