Thursday, March 08, 2012

LA IMPORTÀNCIA DELS OCEANS












LA IMPORTÀNCIA DELS OCEANS

**************************



Un portal del Laboratori d'Aplicacions Bioacústiques de Vilanova i la Geltrú, permet escoltar en directe el so de les profunditats marines. És la Web:
http://www.listentothedeep.net
______________________________
I així mateix, hi ha la Web:
www.sonsdemar.eu
________________
que també manté El LAB de
la UPC (Universitat Politècnica de Catalunya)




L I D O
*******

Uns quants Instituts d'Investigació Bioacústica de tot el món, tenen per encàrrec d'analitzar justament tots els sons que es produeixen a les profunditats marines.

Entre altres objectius, consideren que escoltar els mars i els oceans pot ajudar a captar l'activitat sísmica submarina o a determinar el grau de soroll causat per l'activitat humana sota l'aigua i com afecta l'ecosistema.

Aquesta recerca ara s'ha començat a compartir gràcies a la pàgina Listening to the Deep Ocean Environtment (LIDO), mantinguda pel 'Laboratori d'Aplicacions Bioacústiques (LAB) de l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Vilanova i la Geltrú (Garraf).

Amb la pàgina es vol contribuir a conscienciar la 'comunitat no científica' del soroll que suporten els oceans; per això emet el so en directe provinent de quinze observatoris repartits per mars i oceans de tot el món, i que es poden escoltar des d'aquesta pàgina en línia.

La web del LAB de Vilanova i la Geltrú, tot i les possibilitats que aporta per investigar i descobrir un món sonor fins ara quasi en total silenci, inspira poca simpatia a l'Armada nord-americana.
I és que durant moltes dècades el so de les profunditats marines s'ha considerat informació militar molt sensible.

De fet, l'exèrcit dels EUA ja va disposar xarxes de micròfons sota l'aigua per captar la presència de submarins alemanys durant la Segona Guerra Mundial.

El recel actual de l'Armada nord-americana és que qualsevol internauta, i no sols la comunitat científica, pugui escoltar l'activitat sonora en algunes de les zones marítimes per on naveguen els seus vaixells, fet que podria afectas <>.

La importància dels oceans és notòria.

Cal recordar que els oceans cobreixen el 70% de la Terra i contenen el 80% de tota la vida del planeta, però es calcula que solament se n'ha explorat una mica més del 5%.

Malgrat que en sabem ben poca cosa, doncs, els oceans tenen una gran importància per a la nostra supervivència.

Per exemple¨:
contenen el 97% de tota l'aigua del planeta,
produeixen més de la meitat de l'oxigen, i
absorbeixen la majoria del carboni de l'atmòsfera.





GOOGLE OCEAN
------------
earth.google.cat/ocean

Ara fa tres anys, el cercador Google va presentar una nova versió de Google Earth, el seu programa d'exploració de la Terra amb mapes, fotografies de satèl.lit i imatges en tres dimensions, en què a més de cobrir tota la superfície terrestre del planeta s'incloïa informació dels mars i oceans.

Google Ocean permet baixar fins a les profunditats marines i descobrir l'orografia submarina.







========================



Extractat de l'article 'ELS SONS DE LA MAR',
de Martí Crespo,
aparegut a la Revista 'Presència'
nº 2088, setmana 2 al 8 març 2012.









.....

0 Comments:

Post a Comment

<< Home