ATILA, EL FLAGELL DE DÉU
FOTO: Batalla dels Camps Catalàunics,
que tingué lloc a Châlons-en-Champagne,
el juny o setembre de l'any 450
__________________________________________
ATILA i SANT LLOP Bisbe
=========================
S’explica de Sant Llop que quan Àtila "El flagell de Déu", amb un exèrcit innombrable dels huns va envair la Galia, corria la brama que les seves
accions obeïen a la voluntat divina de castigar els pecats del poble.
Rheims, Cambray, Besançon, Auxerre i Langres ja havien sentit el efectes de la seva fúria, i ara Troyes era el següent lloc amenaçat.
El Bisbe LLOP, home de fe, tenia el recurs de Déu i en nom de la seva gent va pregar ferventment, durant molt dies, postrat a terra, dejunant i plorant sense parar.
A la fi posant-se els hàbits i ornaments de Bisbe, ple de confiança en Déu,
va anar a trobar-se amb Àtila, el cabdill dels bàrbars, que era al capdavant
del seu exèrcit.
Àtila, malgrat manifestar-se infidel, en veure'l, va ser mogut a fer una reverència davant l'home de Déu, que s’havia acostat a ell amb valentia, seguit del seu clergat en processó, amb una creu davant.
El Bisbe Llop se li va adreçar preguntar-li qui era.
"Jo sóc", va dir Àtila, "el flagell de Déu."
"Respectarem el que ens ve de Déu", va respondre el bisbe, però si vos sou el flagell amb que el Cel ens castiga, recordeu que vos no ens podeu fer res, llevat que la mà de Déu Omnipotent, que el regeix i el mou, ho permeti.
Àtila, va sentir-se impressionat per aquestes paraules, i va prometre al prelat preservar la seva ciutat.
Així, l'oració del Sant va ser una defensa millor que les muralles inexpugnables.
Va servir per a protegir una ciutat que no tenia ni armes, ni quarter, ni els murs, contra un exèrcit d’almenys quatre-cents mil homes, que, després de saquejar Tràcia, Iliria i Grècia, creuant el Rin, havien omplert de sang i desolació les ciutats més florents de França.
Àtila, donant la volta amb el seu exèrcit fou atacat en els plans de Châlons-en-Champagne, on tingué lloc la Batalla dels Camps Catalàunics (juny o setembre del 450), per una coalició formada per Aëtius, un general romà valent, i el rei visigot Teodoric, i fou derrotat.
Àtila, va fer girar el seu exèrcit i va demanar a Sant Llop que l'acompanyés fins al Rin.
Declarat Sant, Llop, bisbe de la ciutat de Troyes, a la provincia de Sens a França, va ser reconegut protector de les pastures i de la ramaderia, el seu nom servia com a invocació contra els llops.
L'advocació de Sant Llop no es molt freqüent.
Hi ha una torre-ermita de Sant Llop a Sant Dalmau, prop de Girona, i és el sant de l'antic municipi d'Hortsavinyà (avui municipi de Tordera, al Maresme).
I al vessant meridional del Montnegre, una església parroquial dedicada inicialment a Santa Eulàlia, posteriorment es va consagrar també a Sant Llop.
Hi ha també capelles de Sant Llop, a Viabrea i Sant Vicenç de Montalt.
=====================
Nota: El nom de Llop, en castellà és Lope.
____________________________________
===========================
...
0 Comments:
Post a Comment
<< Home