Thursday, April 12, 2012







FOTOS :

Estàtua eqüestre de Vespasiano I Gonzaga
Colonna, al seu Palau Ducal de SABBIONETA.
Retrat de Vaspasiano I Gonzaga Colonna
del pintor Antonis Mor.
_________________________________________





DUC VESPASIANO I GONZAGA COLONNA

********************************



Vespasiano I Gonzaga nasqué a Fondi el dia 6 de desembre de 1531 i morí a Sabbioneta el dia 26 de febrer de 1591.

Fou un noble, militar i mecenes, italià.

Vespasiano Gonzaga Colonna era fill d'Isabel Colonna i Lodovico Gonzaga (1500 - 1532), que al seu torn era fill de Ludovico, comte de Rodigo de la branca dels Gonzaga de Gazzuolo i de Francesca Fieschi, dels comtes de Lavagna.

El seu pare Luigi, militar de gran fama, va participar en el Saco de Roma de 1527, on es va guanyar l'àlies de Rodomonte, en honor a un dels personatges del "Orlando Innamorato" de Matteo Maria Boiardo.

Vespasiano Gonzaga va ser el fundador, i el primer i últim Duc de la Ciutat Perfecta, la Ciutat Ideal: SABBIONETA, situada entre Màntua i Parma.

Vespasiano la va idear i realitzar completament en un període de gairebé 35 anys,
des de 1556 fins a la seva mort el 1591, esdevinguda en la mateixa Sabbioneta, ciutat que va voler construir seguint els cànons i criteris del millor Renaixement italià.

Va ser militar, hàbil diplomàtic, literat, arquitecte militar i mecenes.

De simple cadet va arribar als nivells feudals més alts amb l'establiment de Sabbioneta en Ducat autònom el 1577, gràcies a la seva amistat amb l'emperador Rodolf II, a qui havia conegut en la cort espanyola, on el futur emperador havia estat enviat per la seva mare per millorar la seva educació sota la tutela del seu oncle Felip II.

En aquell temps, Vespasiano era un dels homes de confiança de Felip II.
Aquest el va nomenar Gran d'Espanya i després virrei de Navarra, i de València més tard, abans de condecorar-lo, el 1585, com a Cavaller de l'Orde del Toisó d'Or, màxim honor concedit per la corona espanyola.


Orfe des de molt jove i abandonat per la seva mare, Vespasiano va ser cria amorosament per la seva tia Giulia Gonzaga que, amb la intenció de protegir-lo del previsible intent de la família Colonna d'eliminar-lo amb finalitats hereditàries, es va traslladar a Nàpols amb el seu nebot, abandonant les seues possessions de Fondi.

Seguint la tradició de l'època d'enviar als joves hereus a les grans Corts europees amb l'objectiu de millorar la seva educació i com a acte de subordinació a la Corona, Giulia va tenir l'ocasió d'enviar a Vespasiano a la cort de Carles I d'Espanya (i V d'Alemanya), allunyant així el més possible al seu nebot dels Colonna, els quals tenien també molts interessos a la ciutat napolitana.

Arribat a la capital castellana, en l'any 1548, el jove Gonzaga va ser nomenat patge d'honor del príncep Felip (el futur rei Felip II).


L'any 1568, i a causa de la intensitat dels atacs de pirates berberescs sobre tota la costa mediterrània de la Península Ibèrica, el ja Rei Felip II, encarregà a Vespasiano I Gonzaga la inspecció i projecte de la construcció de fortificacions al port de la ciutat de Cartagena, de la costa del Regne de València i als ports africans d'Orà i Mers-el-Kebir.
En aquest viatge, Vespasiano Gonzaga va ser acompanyat pel prestigiós enginyer militar Giovanni Battista Antonelli.




Els feus del Duc Vespasiano
I Gonzaga comprenien :
---------------------------

En l'àmbit imperial, a l'Itàlia septentrional: el Ducat de Sabbioneta, el Marquesat d'Ostiano, el Comtat de Rodigo i les Senyories de Bozzolo, Rivarolo, Mantovano i Commessaggio;

En àmbit espanyol, a l'Itàlia meridional: el Ducat de Trajetto, el Comtat de Fondi, la Baronia d'Anglona i les Senyories de Turino i Caramanico.

----------------------------



El Duc Vespasiano I Gonzaga Colonna, va morir al Palau Ducal de Sabbioneta, a
la seva estimada Ciutat Ideal, l'any 1591, als cinquanta-nou anys d'edat.







===============================






BIBLIOGRAFIA
------------

Luca Sarzi Amadè, "Il duca di Sabbioneta" , SugarCo 1990.

Vespasiano Gonzaga e il ducato di Sabbioneta [actes de la conferència, Sabbioneta-Mantova, 12-13 ottobre 1991], a cura de U. Bazzotti, Mantova 1993.

L.Ventura, "Il collezionismo di un principe: la raccolta di marmi di Vespasiano Gonzaga Colonna", Modena 1997.

Vespasiano Gonzaga Colonna 1531-1591: L'UOMO E LE OPERE : Actes del Congrés d'Estudis, Teatro olimpico di Sabbioneta, 5 de juny, 1999; a cura de E. Asinari, [Casalmaggiore] 1999.

Vespasiano Gonzaga Colonna duca di Sabbioneta e Cavaliere del Toson d'oro, Sabbioneta 2001.








==========================







......

0 Comments:

Post a Comment

<< Home