Sunday, November 14, 2010

MIKHAÏL IÚREVITCH LÉRMONTOV








PHOTOS: (De baix a dalt)
1 = Mikhaïl Iurevitk Lérmontov, poeta
2 = Moscú. Arc de Nova Holanda
3 = Moscú, collage de vistes
4 = Moscú, Escut de Moscòvia 1547
5 = Estàtua eqüestre de Yuri Dolgoruki, fundador de Moscú
__________________________________________________________


Aquest LÉRMONTOV és l'autor de les emotives
manifestacións sobre la ciutat de Moscú,
vista en panoràmica des del cim de la Torre
d'Ivan el Gran,o del Campanar gran i alt que
és en realitat, restaurat per Boris Godunov.
Paraules d'amor a la ciutat de Moscú que van
ser reproduïdes en l'entrada anterior.
______________________________________________



QUI FOU :

MIKHAÏL IÚREVITX LÉRMONTOV(Михаил Юрьевич Лермонтов),
(Moscou, 15 d'octubre de 1814 – Piatigorsk, 27 de juliol de 1841).
_________________________________________________________________

Escriptor i poeta romàntic rus, del Segle XIX, que de vegades
fou anomenat "el poeta del Caucas".

Va ser la figura més important de la poesia russa des de la mort en duel d'Aleksandr Puixkin fins a la seva pròpia, quatre anys més tard, en les mateixes circumstàncies.


Va néixer a Moscou, descendent d'una família escocesa establida a Rússia des del segle XVI (la família Learmount), que residia en la província de Tula.

Va viure a la ciutat de Tarkhanui, on es conserven les seves restes.

Fou de la mateixa generació que Vassili Jukovski i Aleksandr Puixkin.

Arran de la mort prematura de sa mare, i de les obligacions militars de son pare, va quedar a cura de la seva àvia, que li va procurar la millor educació possible.

L'atmosfera intel·lectual en què es va desenvolupar la seva joventut va ser la mateixa en què va viure Puixkin, tot i que l'ús del francès (en els escriptors) començava a cedir terreny en favor de l'anglès, quan Alphonse de Lamartine compartia la seva popularitat amb Lord Byron.

L'any 1830, Lérmontov va passar del liceu de Moscou a la universitat, però la seva carrera es va veure bruscament interrompuda a causa de la seva intervenció en determinats actes d'insubordinació davant d'una ensenyança contradictòria.

De 1830 a 1834 va pertànyer a l'escola dels oficials de la Guàrdia de Sant Petersburg, des d'on va ser destinat al regiment d'hússars a Tsàrskoie-Seló.

El jove militar va manifestar obertament la seva ira i la de la nació davant de la pèrdua de Puixkin (1837), a través d'un poema apassionat que va escriure i dirigir al tsar Nicolau I, titulat "La mort del poeta", en el què demanava venjança per "l'assassinat" del poeta.
(No se sap que fos assassinat, ja que Pushkin va morir en un duel, com moriria ell mateix uns anys més tard).

No obstant això, el tsar, per desgrácia, va trobar en el poema més impertinència que inspiració i Lérmontov va ser enviat al Caucas com a oficial dels dragons.

Ell havia viscut en el Caucas amb la seva àvia, i per tant no es va sentir estrany en unes terres plenes de records de la seva infància.

Les qualitats austeres i rigoroses dels muntanyencs a qui havia de combatre, així com el paisatge muntanyós i esquerp, li eren familiars, l'emperador l'havia enviat a la seva veritable terra.
Allí va conéixer inconformistes desterrats i intel·lectuals georgians rebels.

Lérmontov torna a Sant Petersburg l'any 1838 i, el 1839 és desterrat una altra vegada al Caucas a causa d'un duel contra Ernest de Barante, fill de l'ambaixador francès.
És quan escriu la novel·la "Un heroi del nostre temps", el protagonista, del qual Petxorin, el desenganyat, és un reflex de si mateix.

Mor a Piatigorsk, al juliol de 1841, en un duel mantingut amb Nikolai Martinov.
Per a aquest duel va triar, expressament, la vora d'un precipici a fi que, "si un dels combatents cau ferit mortalment, el seu destí quedi segellat".

Lérmontov va publicar, només, una petita selecció de poemes l'any 1840.

Tres volums considerablement mutilats per la censura van ser publicats per Glazunov i dues edicions completes de les seves obres van aparèixer els anys 1860 i 1863.

La traducció alemanya de Bodenstedt dels seus poemes (Michail Lermontovs poetischer Nachlass, Berlín, 1842, 2 volums), va ser, de fet, la primera col·lecció satisfactòria per mitjà de la qual Lérmontov va ser conegut fora de Rússia.

Els seus poemes van tenir diversos traductors (August Boltz, Berlín, 1852, etc.)

Lérmontov descriu la tragèdia de la joventut de la seva època, joventut de pensament liberal i instruïda que estava disconforme amb la situació social, se sentia abandonada i considerava que la seva vida no tenia sentit.

Amb aquesta obra va crear les premisses inicials per al desenvolupament de la novel·la psicològica a Rússia, i es converteix així en fundador del realisme rus.

En els seus primers poemes va imitar a Puixkin i a Byron, però el seu estil poètic es va refermar de seguida, es percep clarament en el canvi de temes com, per exemple, en el poema "La vela" en el que parla d'un benestar que només s'aconsegueix lluitant.

En altres poemes reflecteix amb vehemència el pensament i els sentiments dels joves estudiants que es rebel·len i mostren la seva indignació davant de la situació del serf, el rebuig del despotisme tsarista i l'aspiració apassionada per la llibertat.

En la novel·la inacabada Vàdim escrita en els anys 1832-34, defensa, amb tota convicció, als oprimits camperols i parla sobre la insurrecció de Pugatxev.

En el drama Mascarada, que va ser prohibit per la censura, Lérmontov ataca a la noblesa.

Entre els seus poemes més coneguts cal destacar "El dimoni", "El novici" i una memorable imitació de la balada russa "El cant del tsar Ivan Vassílievitx, del jove oprimit i del vell venedor Kalàixnikov"





Algunes obres seves:

El boiard Orska (1835)
La mort del poeta (1837)
Cançó del Tsar Vassílievitx (1838)
"El dimoni" (1838)
"El novici" (1838)
Un heroi del nostre temps (1839-1840)
La mascarada












======================================









..

0 Comments:

Post a Comment

<< Home